Sustenabilitate în protecţia mediului

Din anul 2010 Maschio Gaspardo a dat viaţă unei noi politici ecosustenabile atât la nivel de produs, prin dezvoltarea maşinilor agricole de înaltă eficienţă, cât şi la nivel de proces, echipând propriile fabrici mari consumatoare de energie cu sisteme de producţie din surse regenerabile şi de asemenea cu sisteme de economisire a energiei.

Având obiectivul de a reduce emisiile de CO2 asociate, toate intervenţiile efectuate în domeniul energetic au fost încredinţate societăţilor locale conform principiului „kilometrul zero”.


Investiţiile au avut ca obiectiv realizarea unor instalaţii fotovoltaice de 3,3 MWp pe acoperişurile fabricilor proprii din Italia, intervenţii la izolaţia termică a clădirilor, deschiderea unor luminatoare şi introducerea unor sisteme de monitorizare şi reducere a consumului.umi.

La Campodarsego (Padova) a fost dezvoltată o instalaţie fotovoltaică de 1,3 MWp compusă din 5726 module pentru o suprafaţă totală de 22.000 mp.


Lucrările au fost precedate de demontarea şi înlocuirea a 4.500 mp de azbest, ca urmare în prezent emisiile de CO2 în atmosferă sunt reduse cu 1464 tone (1 octombrie 2013).


Cu ocazia inaugurării instalaţiei care a avut loc la data de 11 noiembrie 2011 s-a realizat o înregistrare video pentru a promova dezvoltarea către ecologie a Grupului Maschio Gaspardo. Click aici pentru a vizualiza înregistrarea video Maschio Gaspardo pentru o energie curată de pe Youtube.

La Cadoneghe (Padova) a fost inaugurat în vara anului 2012 o instalaţie fotovoltaică de 1,0 MWp, compusă din 4.080 module pentru o suprafaţă totală de 15.000 mp, în plus au fost înlocuiţi 10.000 mp de azbest.

Până în prezent (1 octombrie 2013), emisiile de CO2 în atmosferă au fost reduse la 522 t.

Ca şi în cazul altor fabrici interesate de instalaţiile fotovoltaice, chiar şi la Cadoneghe au fost montate învelitori izolante pentru a reduce consumul pentru încălzire în timpul iernii şi pentru răcire în timpul verii.

De asemenea în vara anului 2012, la Morsano al Tagliamento (PN) a fost inaugurată o instalaţie fotovoltaică de 1,0 MWp compus din 4.080 module pentru o suprafaţă de 21.000 mp, în plus înlocuirea a 15.000 mp de învelitoare cu azbest.

Emisiile de CO2 au fost reduse la 358 t până în prezent (1 octombrie 2013).

La această unitate de producţie au fost realizate studii de fezabilitate pentru eventuale instalaţii de cogenerare.

Dedicarea pentru protecţia mediului demonstrată de Grupul nostru, a adus pentru Maschio Gaspardo recunoaşteri naţionale şi internaţionale prestigioase, între care enumerăm:

 

Participarea pentru a reprezenta Italia la Expoziţia Universală din Shangai 2010 – secţia inovaţie tehnologică – pentru realizarea semănătorii pentru tehnică de conservare cu impact redus asupra mediului şi sisteme electronice de control cu diagnostic la distanţă. 

Premiul pentru dezvoltare sustenabilă 2011, acordat de Fundaţia pentru Dezvoltare Sustenabilă fondată de dl. Edo Ronchi – Ministrul Mediului din Italia – pentru conţinutul inovator şi eficienţa rezultatelor de protecţie a mediului, precum şi rezultatele economice obţinute şi posibilitatea de repetare a proiectului. Cu acest premiu, Maschio Gaspardo, a fost inclusă între primele 10 societăţi italiene care primesc recunoştinţă pentru protecţia mediului, şi a fost menţionată în publicaţia "L'Italia della Green economy - Idee, aziende e prodotti nei nuovi scenari globali". 

 

Premiul Noua Energie – Societate reînnoită 2012, acordat de Camera de Comerţ din Padova pentru reducerea consumului propriu de energie prin adoptarea tehnologiilor din resurse regenerabile.

 

Menţiune Specială acordată la 16 martie 2013 la Sevigliano (CN) de Fundaţia Symbola e Coldiretti pentru sustenabilitatea proceselor de producţie. 

Drumul grupului Maschio Gaspardo pentru protecţia mediului nu se încheie aici… suntem doar la început!

Sensibilitatea demonstrată de Maschio Gaspardo în aceşti ani şi dorinţa de a valorifica pe deplin investiţiile efectuate a condus societatea către realizarea unui studiu al Amprentei de Carbon (Carbon Footprint). Obiectivul analizelor este concentrat pe fabricile italienei din Campodarsego (PD), Cadoneghe (PD), şi Morsano al Tagliamento (PN). Procesul de calcul al Carbon Footprin a luat în considerare două aspecte principale:

  • Culegerea completă de date şi procesarea datelor privind consumurile de energie;
  • Analizele proceselor industriale.

Acest lucru a făcut posibilă constatarea reducerii propriei amprente de carbon echivalente într-o perioadă de referinţă dată şi o monitorizare a propriilor emisii de gaz cu efect de seră. Comparând anul 2012 faţă de 2011, rezultatele au evidenţiat:

  • Reducere cu 23% a CO2 în raport cu cifra de afaceri
  •  Reducere cu 10% a CO2  în valori absolute echivalând cu o economie de 800t.

La finalul procesului de evacuare, la 20 septembrie 2013, Maschio Gaspardo a obţinut certificarea internaţională Carbon Trust Standard în calitate de:

PRIMUL MARE PRODUCĂTOR MONDIAL DE MAŞINI AGRICOLE

PRIMA SOCIETATE DIN INDUSTRIA CONFECŢIILOR METALICE DIN ITALIA